Light
Dark

OLAF investighează importurile de produse false utilizate în lupta împotriva infecției cu COVID-19

OLAF a deschis un caz în legătură cu importurile de produse false utilizate în lupta împotriva infecției cu COVID-19, cum ar fi măști, dispozitive medicale, dezinfectanți și truse de testare. Încă de la începutul pandemiei, OLAF a colectat informații despre acest trafic ilicit.

Atribuții OLAF

Potrivit Regulamentului Oficiul European de Luptă Antifraudă (în continuare „OLAF”), acest organism efectuează:

  • investigații interne (înăuntrul instituțiilor, organismelor, oficiilor și agențiilor din cadrul UE) pentru combaterea fraudei, a corupției și a altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE – în cadrul acestor investigații interne, OLAF anchetează abateri legate de îndeplinirea sarcinilor profesionale ale funcționarilor/agenților/personalului Uniunii, care pot atrage răspunderea disciplinară/penală[1];
  • investigații externe (de principiu, în statele membre) – și aceste investigații au ca scop identificarea unei abateri sub forma fraudei/corupției/altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE, însă, de această dată, ele au loc „la fața locului în statele membre[2].

De asemenea, investigațiile OLAF nu afectează prerogativele autorităților competente ale statelor membre de a începe investigații penale.

Așadar, exista posibilitatea desfăsurării concomitente atât a investigațiilor inspectorilor OLAF, cât și a unor dosare penale cu același obiect pe rolul parchetelor din România.

Investigațiile externe efectuate de OLAF sunt, în esență, verificări pe care OLAF le face cu privire la  programele finanțate din fonduri europene si au ca scop identificarea oricaror posibile acte de fraudă, corupție sau orice activitate ilegală care afecteaza interesele financiare ale UE.

Ancheta OLAF privind COVID-19

La 19 martie 2020, OLAF a deschis un caz în legătură cu importurile de produse false utilizate în lupta împotriva infecției cu COVID-19, cum ar fi măști, dispozitive medicale, dezinfectanți și truse de testare. Încă de la începutul pandemiei, OLAF a colectat informații despre acest trafic ilicit.

OLAF a declarat printr-un comunicat de presă că este în strâns contact cu autoritățile competente din statele membre și țările terțe, oferind informații statului membru în timp real[3].

S-a mai menționat că împiedicarea intrării acestor produse false în Europa este esențială pentru a ne proteja sănătatea și a lupta eficient împotriva virusului. Pe lângă faptul că sunt ineficiente împotriva virusului, aceste produse nu respectă nici standardele UE, putând dăuna sănătății. De exemplu, acestea ar putea provoca o contaminare bacteriană periculoasă.

Au fost identificate produse contrafăcute vândute la prețuri foarte ridicate. De exemplu, măștile contrafăcute au fost oferite online în diferite state membre ale UE la prețuri cuprinse între 5 € și 10 €, aproximativ de trei ori mai mult decât prețul normal. Au mai fost sechestrate măști de față false de contrabandă pentru copii.

Ancheta autorităților a arătat că aceste produse contrafăcute intră în Europa prin vânzări online și sunt aduse în casele cetățenilor prin intermediul serviciilor poștale sau de curierat. Cu toate acestea, sunt transportate și prin containere cu certificate false, sau declarate ca alte produse, apoi își găsesc drumul în canalele de distribuție normale sau sunt vândute pe piața neagră.

Adnotări   [ + ]

1. Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului
2. Par. 9 din Preambulul Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului
3. https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/20-03-2020/olaf-launches-enquiry-fake-covid-19-related-products_en

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aplică pentru a publica

Dacă vrei să susții excelența în dreptul penal și în același timp vrei să diseminezi informații interesante și originale din domeniul dreptului penal, nu ezita să ne contactezi pentru a publica pe această platformă.

Scrie un mesaj

Informații de contact

Scrie un mesaj

Ultimele Articole