Light
Dark

Parchetul European și-a început activitatea. 3 (trei) lucruri pe care trebuie să le știi

Astăzi, 1 iunie 2021, Parchetul European (EPPO) și-a început efectiv activitatea. Asta înseamnă că Parchetul European a început deja să investigheze cauzele penale care îi atrag competența.

Context

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat deja că a selectat aproximativ 200 de dosare penale aflate în investigarea Direcției, dosare având ca obiect infracțiuni ce atrag competența Parchetului European, pentru a putea fi transmise către Parchetul European dacă acesta va solicita acest lucru.

Am realizat mai jos o listă cu 3 (trei) cele mai importante aspecte care trebuie cunoscute despre Parchetul European:

1. Ce este Parchetul European?

Parchetul European este prima instituție unională care are competențe investigative cu privire la anumite infracțiuni reglementate de legislație Uniunii Europene.

Mai exact, Parchetul European se comportă și are aceleași atribuții ca oricare alt parchet național în ceea ce privește începerea unor investigații, luarea unor măsuri preventive, măsuri asigurătorii (sechestre sau popriri), solicitarea măsurii arestării preventive, având competența de a trimite în judecată în fața instanțelor naționale toate persoanele investigate de acesta.

De astăzi, 1 iunie 2021, pe lângă unitățile de parchet organizate pe lângă instanțele de judecată sau structurile specializate (DNA și DIICOT) va mai exista o nouă unitate de parchet care va acționa pe teritoriul României, Parchetul European, prin intermediul procurorilor europeni delegați din România. Aceștia se vor prezenta inclusiv în fața instanțelor naționale în faza de judecată în cauzele în care urmează să se judece dosarele instrumentate de către EPPO.

2. Care sunt infracțiunile care atrag competența Parchetului European?

Scopul declarat al Parchetului European este acela de a combate fraudele împotriva intereselor Uniunii Europene. Așadar, Parchetul European are competența de a cerceta, de a urmări și de a trimite în judecată autorii și participanții infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Într-un comunicat recent al Comisiei Europene[1] s-a subliniat că Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE.

EPPO este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE (infracțiuni de dare/luare de mită și cele de trafic/cumpărare de influență);
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE (infracțiunea de constituire a unui grup organizat).

În plus, Parchetul European poate să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

3. Ce legi și informații trebuie să cunoască persoanele implicate în anchetele Parchetului European?

Activitatea Parchetului European este una foarte complexă ce implică cunoașterea mai multor acte legislative de rang european sau național (în funcție de teritoriul unde se desfășoară activitățile investigative).

În primul rând, activitatea EPPO este normată de Regulamentul (UE) 2017/1939 din 12 octombrie 2017 care se aplică cu prioritate în orice investigație a Parchetului European. Acesta e completat de Regulamentul intern de procedură al EPPO, disponibil pe site-ul oficial al instituției și de legislația națională.

În România, Legea nr. 6/2021 este actul prin care s-au adoptat mai multe dispoziții privind organizarea activității Parchetului European în România.

Pe lângă toate acestea, persoanele implicate în investigațiile Parchetului European trebuie să cunoască dispozițiile Tratatelor unionale și multe alte acte normative complexe, precum Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

Cu toate că există foarte puține lucrări care să abordeze și să analizeze activitatea Parchetului European (dată fiind noutatea acestei instituții), toate actele normative menționate au fost avute în vedere și analizate, din perspectiva anchetelor penale ale Parchetului European ce se vor desfășura pe teritoriul României, în prima lucrare de referință recent publicată în România pe acest subiect, „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”, disponibilă aici.

Pentru cei care vor să aprofundeze și mai mult aceste probleme la nivel european, chiar dacă nu s-au scris încă foarte multe lucrări de specialitate relevante, ar trebui să lectureze și această carte.

Adnotări   [ + ]

1. https://ec.europa.eu/romania/news/20210526_incepere_activitate_parchetul_european_ro

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aplică pentru a publica

Dacă vrei să susții excelența în dreptul penal și în același timp vrei să diseminezi informații interesante și originale din domeniul dreptului penal, nu ezita să ne contactezi pentru a publica pe această platformă.

Scrie un mesaj

Informații de contact

Scrie un mesaj

Ultimele Articole