Light
Dark

România și-a selectat procurorii europeni delegați care vor face parte din Parchetul European. Cine sunt aceștia și ce atribuții au?

„Procurorii europeni delegați acționează în numele EPPO în statele lor membre respective și au aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată, în completarea și sub rezerva competențelor și statutului specific conferite acestora și în condițiile prevăzute de prezentul regulament.”

  1. Context

La începutul anului 2021, Ministerul Justiției a demarat procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Potrivit unui comunicat oficial, până în data de 7 ianuarie 2021 și-au depus candidatura 16 persoane pentru cele 15 poziții de procuror european delegat pe teritoriul României.

Săptămâna aceasta s-au desfășurat interviurile online cu 14 dintre candidați, respectiv în zilele de 25, 26 și 27 ianuarie, toate interviurile fiind transmise online, în direct pe pagina de facebook a Ministerului Justiției, putând fi accesate și urmarite oricând, de orice persoană interesată.

În urma deliberărilor, comisia de examinare a anunțat astăzi, 29 ianuarie 2021, printr-un comunicat, selectarea a 6 procurori europeni delegați, dintre cei 14 intervievați zilele trecute.

Nr. Crt.Nume PrenumeParchet
1.Dana  Dana-Manuela ANADirecția Națională Anticorupție
2.Dana-Cristina BUNEAParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
3.Camelia-Elena GRECUDirecția Națională Anticorupție
4.Constantin IRINADirecția Națională Anticorupție
5.Florin Bogdan MUNTEANUParchetul de pe lângă Judecătoria Iași
6.Jean-Nicolae UNCHEȘELUDirecția Națională Anticorupție

Așadar, urmează ca restul posturilor vacante de procuror european delegat pe teritoriul României să fie ocupate în urma desfășurării unei alte proceduri viitoare.

  1. Ce vor face procurorii europeni delegați?

Urmărind cu atenție toate interviurile care au avut loc săptămâna aceasta pentru ocuparea posturilor de procuror european delegat, am constatat că una dintre primele întrebări ale comisei de selecție adresate fiecarui candidat era: Ce activități desfășoară procurorul european delegat?

Regulamentul care normează activitatea EPPO prevede în mod expres că „Procurorii europeni delegați acționează în numele EPPO în statele lor membre respective și au aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată, în completarea și sub rezerva competențelor și statutului specific conferite acestora și în condițiile prevăzute de prezentul regulament.

Procurorii europeni delegați sunt responsabili pentru investigațiile și urmăririle penale pe care le-au inițiat, care le-au fost alocate sau pe care le-au preluat în temeiul dreptului de evocare. Procurorii europeni delegați urmează indicațiile și instrucțiunile camerei permanente responsabile pentru caz, precum și instrucțiunile procurorului european însărcinat cu supravegherea.

Procurorii europeni delegați sunt, de asemenea, responsabili pentru trimiterea în judecată, având în special competența de a pleda, de a participa la obținerea de probe și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern” (art. 13 alin. (1) Regulamentul UE nr. 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017).

Cu toate că procurorii europeni delegați par a fi asemănători procurorilor români care își desfășoară activitatea în cadrul parchetelor naționale, datorită structurii hibrid a Parchetului European care funcționează pe două niveluri, cel central și nivelul descentralizat, procurorii europeni delegați au competențe mult mai limitate.

Fără a intra în discuții tehnice privind structura și competența organismelor Parchetului European, trebuie menționat că procurorii europeni delegați din România vor fi supravegheați de procurorul european însărcinat cu supravegherea (care își desfășoară activitatea la Luxembourg) și vor trebui să urmeze deciziile și orientările camerelor permanente a EPPO (organisme ale Parchetului European formate din procurorii europeni de la nivelul central).

Într-un limbaj mai puțin tehnic, deciziile importante privind desfășurarea investigației, trimiterea în judecată sau clasarea cauzelor se vor lua la nivel central, iar procurorii europeni delegați vor fi cei care vor pune în executare aceste măsuri la nivel intern.

  1. Ce urmează?

Procurorii europeni delegați selectați astăzi de Ministerul Justiției urmează să-și înceapă activitatea în cel mai scurt timp în cadrul Parchetului European. Aceștia vor prelua de la Direcția Națională Anticorupție toate investigațiile în derulare care sunt de competența Parchetului European și vor desfășura urmărirea penală sub cupola acestui nou parchet unional. Mai mult, aceștia vor putea fi sesizați și cu privire la fapte care atrag competența Parchetului European și care nu au fost investigate anterior.

Urmează ca într-un timp foarte scurt Parchetul European să fie complet operațional, toate structurile acestuia cooperând și desfășurându-și activitatea pentru a efectua un nou tip de anchetă penală, desfășurată la nivel unional.

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aplică pentru a publica

Dacă vrei să susții excelența în dreptul penal și în același timp vrei să diseminezi informații interesante și originale din domeniul dreptului penal, nu ezita să ne contactezi pentru a publica pe această platformă.

Scrie un mesaj

Informații de contact

Scrie un mesaj

Ultimele Articole