Light
Dark

Știrea săptămânii: Consiliul UE a desemnat procurorii europeni din cadrul EPPO. Care va fi rolul lor în anchetele Parchetului European?

Procurorii europeni nu sunt cei care se vor ocupa de efectuarea anchetei penale. Ei își vor desfășura activitatea la sediul EPPO din Luxemburg și au doar competența de a supraveghea investigația penală și de a facilita comunicarea dintre procurorii care efectuează în mod efectiv investigația și conducerea EPPO.
Colegiul EPPO. Sursa: https://www.consilium.europa.eu/

Context

Consiliul a numit, la data de 27 iulie 2020, procurorii europeni ai Parchetului European (EPPO), potrivit unui comunicat recent al Consiliului UE [1].

Același comunicat mai prevede că procurorii europeani vor supraveghea investigațiile și urmăririle penale și vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-șef european. Pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu structura complexă a Parchetului European se nasc mai mult întrebări: Ce înseamnă că vor supraveghea investigațiile? Care este rolul Colegiului EPPO? Vor avea aceleași activități precum procurorii naționali?

Competențele procurorilor europeni

În primul rând, trebuie menționat că procurorii europeni nu sunt cei care se vor ocupa de efectuarea anchetei penale. Aceștia sunt în concret reprezentanți ai fiecărui stat, dintre cele care participă la operaționalizarea EPPO. Procurorii europeni își vor desfășura activitatea la sediul EPPO din Luxemburg și competența lor se rezumă la a supraveghea investigația penală și a facilita comunicarea dintre procurorii care efectuează în mod efectiv investigația și conducerea EPPO.

Se pune în mod firesc întrebarea: cine sunt procurorii care vor efectua în mod efectiv în cadrul ancheta Parchetului European?

Ancheta EPPO va fi efectuată de către procurorii europeni delegați, care potrivit Regulamentului EPPO acționează în numele EPPO în statele lor membre respective și au aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată[2]. Mai exact, la nivelul fiecărei țări își vor desfășura activitatea anumiți procurori, sub titulatura de procurori europeni delegați, fiind responsabili pentru trimiterea în judecată a persoanelor acuzate de fraude cu fonduri UE, având în special competența de a pleda, de a participa la obținerea de probe și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern [3].

Revenind la informația apărută în media, procurorii europeni numiți săptămâna trecută, vor supraveghea desfășurarea anchetei de către procurorii europeni delegați (aceștia nu au fost încă numiți la nivel național) și vor putea să dea instrucțiuni procurorului european delegat care instrumentează cazul, ori de câte ori acest lucru este necesar pentru instrumentarea eficientă a investigației sau a urmăririi penale sau în interesul justiției sau pentru a asigura funcționarea coerentă a EPPO [4].

Așadar, procurori europeni ar putea fi considerați într-o oarecare măsură procurori ierarhici superiori celor europeni delegați care efectuează investigația. Mai mult, procurorii europeni formează Colegiul EPPO, organism cu un rol organizatoric în activitatea Parchetului European [5].

Există situații în care procurorul european ar putea efectua personal ancheta penală?

Da. Potrivit art. 28 alin. (4) din Regulamentul EPPO: „În cazuri excepționale, după obținerea aprobării camerei permanente competente, procurorul european însărcinat cu supravegherea poate adopta o decizie motivată de a efectua investigația personal, fie prin măsuri de investigare și alte măsuri întreprinse personal, fie prin dispoziții date autorităților competente din statul său membru, în cazul în care acest lucru pare a fi indispensabil în interesul eficientizării investigării sau urmăririi penale în virtutea unuia sau mai multora dintre următoarele criterii:

  • gravitatea infracțiunii, în special în vederea posibilelor sale repercusiuni la nivelul Uniunii;
  • atunci când investigația privește funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii;
  • în eventualitatea în care mecanismul de realocare prevăzut la alineatul (3) nu a funcționat.

În astfel de situații excepționale, statele membre asigură faptul că procurorul european are dreptul de a dispune sau solicita măsuri de investigare și alte măsuri și că acesta dispune de toate competențele, responsabilitățile și obligațiile unui procuror european delegat în conformitate cu prezentul regulament și cu dreptul intern.

Autoritățile naționale competente și procurorii europeni delegați vizați de caz sunt informați fără întârzieri nejustificate cu privire la decizia luată în temeiul prezentului alineat”.

Fără a mai insista asupra altor explicații tehnice cu privire la structura hibrid a Parchetului European, trebuie reținut că procurorii europeni supraveghează efectuarea anchetei EPPO și asigură un canal de comunicare între procurorii europeni delegați și structurile centrale ale EPPO.

Adnotări   [ + ]

1. https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2020/07/27/eu-public-prosecutor-s-office-eppo-council-appoints-european-prosecutors/
2. Art. 13 alin. (1) Regulamentul (UE) 2017/1939
3. Idem.
4. Art. 12 alin. (3) Regulamentul (UE) 2017/1939.
5. Art. 9 alin. (2) Regulamentul (UE) 2017/1939: Colegiul se reunește periodic și este responsabil de controlul general al activităților EPPO. Acesta ia decizii privind chestiuni strategice și chestiuni generale derivate din cazuri individuale, în special pentru a asigura coerența, eficiența și consecvența politicii EPPO în materie de urmărire penală în toate statele membre, precum și cu privire la o serie de alte chestiuni, astfel cum sunt specificate în prezentul regulament. Colegiul nu este implicat în decizii operaționale în cazuri individuale. Regulamentul intern de procedură al EPPO prevede modalitățile exercitării de către colegiu a activităților de supraveghere generală și de luare a deciziilor privind chestiuni strategice și probleme generale, în conformitate cu prezentul articol.

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

1 thought on “Știrea săptămânii: Consiliul UE a desemnat procurorii europeni din cadrul EPPO. Care va fi rolul lor în anchetele Parchetului European?”

  1. Absolutely composed subject material , Really enjoyed studying. Marti Maxy Ed

    • Acord GDPR: Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile specificate în pagina Politica de confidențialitate. *

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aplică pentru a publica

Dacă vrei să susții excelența în dreptul penal și în același timp vrei să diseminezi informații interesante și originale din domeniul dreptului penal, nu ezita să ne contactezi pentru a publica pe această platformă.

Scrie un mesaj

Informații de contact

Scrie un mesaj

Ultimele Articole